24 Temmuz 2010 Cumartesi

TARLA YAKANLARA CEZA GELİYOR

Tarla yakanlara Ceza geliyor

Bismil Kaymakamlığının Mahalli Gazetelere gönderdiği anız yakma ile ilgili İl Mahalli Çevre kurumun aldığı karar yazısında; İl Çevre Orman Müdürlüğü hizmet binası toplantı salonunda anız yangınlarıyla ilgili, Anız yangınları, toprağın yapısında ve bitki büyümesinde önemli fonksiyonu olan organik maddeyi azaltmakta, toprak sıcaklığının yükselmesi sonucu toprağın mikrobiyolojik aktivitesi gerilemekte ve biyolojik bozulmaktadır. Sonuç itibari ile toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin bozulması sonucu verimlilik düşmektedir. Bununla beraber anız yangınları sonucu tarladan geçmekte olan enerji nakil hatları ile haberleşme hatları büyük ölçüde zarar görmekte ve milyarlarca liralık servet heba olmaktadır. Bu nedenle; 2010 yılı hububat hasadı sonucu ekolojik dengenin ve hava emisyonlarının bozulmasına neden olun, anız yakılmasının yasaklanmasına karar verilmiştir. denildi.

Anız yakılmaması ile ilgili Kararda; jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı, Orman İşletme Müdürlüğü, Tarım Müdürlüğü, Muhtarlıklara, Çevre ve Orman Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Müftülük bilgilendirilmiştir.

Alınan kararda; Biçilen ekinin tarlada kalan saplarını yakanlara ceza geliyor. Valilik, belediye başkanları ve köy muhtarlarına yolladığı bilgilendirmede, anız yakanların cezalandırılacağını duyurdu. Güneydoğu Anadolu'nun kuru tarım yapılan birçok yöresinde, yaz ve sonbahar aylarında anızlı tarlalar ateşe veriliyor. Anızın yakılmaması ve anızı yakanlar hakkında idari para cezası uygulanacağını belirten Diyarbakır Valiliği, anızın yakılmaması konusundaki bilgilendirici çiftçi mektubunu tüm belediye başkanlıklarına ve köy muhtarlıklarına gönderdi.

Diyarbakır Tarım İl Müdürlüğü ise, yaptığı açıklamada "Gerekli duyurular yapıldı. Hasat öncesi konuyla ilgili başlatılan çiftçi eğitim çalışmaları köylerimizde devam etmektedir. Anız yakma, toprağın kolay işlenmesi ve tohum yatağının hazırlanmasını nispeten kolaylaştırmakta ancak başta toprağın organik madde kaynağı olan sap ve saman yakılarak kül haline getirildiğinden toprakta bulunan birçok faydalı böcek ile mikroorganizmaya ve yabani hayvanlara zarar vermektedir. Ayrıca önemli bir yem kaynağı olan anız artıkları ortadan kalkmakta orman yangınlarına, çevre kirliliğine, trafik kazalarına, telefon ve elektrik iletim hatlarına, traktörlere, meyve bahçelerine ve etrafındaki çitlere, yerleşim yerlerine ve komşu tarladaki ekinlere büyük çevresel zararlar vermektedir. Sürdürülebilir bir tarım için anız yakılarak değil uygun alet ve makinelerle toprağa karıştırılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Çiftçiler, anız yakmanın gerekçesi olan "daha iyi bir tohum yatağı" hazırlamayı, modern tarım teknikleri kullanarak yapmalıdır. Hububat hasatları biçerdöverle toprak yüzeyine yakın yapılmalıdır. Hububat başağın hemen altından biçildiğinde anız çok yüksek kalmakta ve mikroorganizmalar tarafından parçalanması, çürüyerek organik maddeye dönüşmesi daha zorlaşmaktadır.

Hasat sonrası parçalanma ve çürümeyi kolaylaştırmak için, sapları parçalayıcı bir alet kullanarak, anız toprağa karıştırılmalıdır. Anızların daha çabuk parçalanıp ayrışarak organik maddeye dönüşmesini sağlamak amacı ile kalan sapın yaklaşık yüzde 1'i oranında "Azot dengeleme gübresi" verilmelidir. Ayrıca yabancı ot ve haşereleri yok etmek için anızın yakılması yerine "ilaçlı mücadele" yapılmalıdır. Modern tarımda anız yakmaya kesinlikle yer yoktur. Tarımda esas toprağın verimliliğini, dayanıklılığını sağlamaktır. Hedef gelecek yılın ürünü olmalıdır. Hedef ve amaç gelecek yılların, gelecek asırların ürünü olmalıdır. Türkiye'nin hububat-nadas tarımı uygulanan yörelerinde anız yakılarak değil, Anız Örtülü Tarım uygulanarak verimi artırmak mümkündür. Böylece erozyonda azaltılmış olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder